România şi Republica Moldova au reuşit să realizeze Unirea la UNESCO: “Colindatul de ceată bărbătească”.
Obiceiul colindatului de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova a fost înscris în lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO, la cea de-a opta sesiune a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfăşoară la Baku, Azerbaidjan.
Dosarul pentru înscrierea obiceiului colindatului de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova a fost întocmit în comun de autorităţile în domeniu din cele două ţări.
În martie anul trecut, Ministerul Culturii din România a semnat documentele prin care ţara noastră a înaintat către Secretariatul Convenţiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial trei dosare de candidatură pentru Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Cele trei dosare se refereau la Colindatul de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova, pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, respectiv pelerinajul de la Mănăstirea Moisei cu ocazia sărbătorii de Sfânta Marie Mare (Adormirea Maicii Domnului).
Potrivit unui comunicat remis Mediafax la acel moment de Ministerul Culturii, demersul se înscria în efortul instituţiei de intensificare a conectării României la schimburile culturale mondiale şi a prezenţei active a ţării noastre în forurile culturale internaţionale.
Potrivit Ministerului Culturii, colindatul în ceată bărbătească este unul vechi în cultura românească, fiind întâlnit în spaţiul Republicii Moldova, în România, dar şi în teritoriile aferente spaţiului românesc. Originea lui latină a fost discutată repetat şi este general acceptată. Timp de secole a însoţit poporul român, articulându-i viaţa după normele înalte ale eticii şi esteticii populare. El concentrează valori de primă importanţă ale folclorului muzical, literar, coregrafic, perpetuat