Primarul Emil Boc le-a cerut informaticienilor să îl ajute la introducerea în oraş a mai multor platforme electronice care să elimine birocraţia din instituţii, să dezvolte turismul şi transportul în comun.
Conducerea asocierii informatice cu sediul la Cluj vrea să îşi adapteze produsele cerinţelor zonei metropolitane, pentru ca mai apoi acestea să devină viabile pe plan internaţional.
"În Cluj Innovation City (CIC), proiectul cel mai ambiţios al Cluj IT Cluster (CITC), estimăm că vor fi create 25-30.000 de locuri de muncă, majoritatea pentru dezvoltatori de soluţii care să poată fi aplicate în Zona Metropolitană Cluj-Napoca (ZMC), pentru ca mai apoi acestea să poată fi extinse în Transilvania, în România şi ulterior exportate în afara graniţelor ţării", a subliniat preşedintele CITC, Alexandru Tulai, în cadrul evenimentului IT Days. „Acesta este cel mai important cluster la nivel naţional. E nevoie de un volum impresionat de muncă în IT numai în ZMC, însă cu o colaborare între administraţia publică, mediul universitar şi cel de afaceri. Primăria a venit cu o componentă logistică fundamentală pentru CIC. Universităţile au echipe şi centre de cercetare, dar ideile sunt într-o formă strict academică, trebuie să ai cerere din comunitate. CIC va avea patru mari cartiere ce reprezintă direcţiile principale în Europa: bioeconomie, sănătate, IT şi energie verde, contributorii fiind universităţile. Se gândeşte o dezvoltare prin teme alese de economie şi nu invers, după care se va face transferul tehnologic în comunitate", susţine Tulai. Proiectul CIC va avea două componente: incubatorul şi acceleratorul. „Partea de incubator înseamnă că aduci tânărul şi îi pui la dispoziţie totul la vârful degetului ca să îşi valorifice ideile, iar cea de accelerator, ca produsul creat să fie unul sustenabil, să se vândă", a menţionat şeful CITC.
„Avem pregătite în zona