Unii doljeni care şi-au vândut maşinile unor persoane care, după ce le-au cumpărat, au „uitat“ să le înmatriculeze pe numele lor, au primit acasă amenzi pentru lipsa rovinietei. Funcţionarii de la Serviciul Înmatriculări şi CNADNR spun că există o soluţie pentru a scăpa de aceste amenzi.
Potrivit Codului Rutier, proprietarii sau deţinătorii mandataţi de vehicule sunt obligaţi să le înmatriculeze înainte de a le pune în circulaţie. Înmatricularea vehiculelor, care este continuă şi durează de la admiterea în circulaţie până la scoaterea definitivă din circulaţie, presupune înscrierea în evidenţele autorităţilor competente a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar, dar şi transcrierea în evidenţele autorităţilor a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate.
Odată înmatriculată, o maşină poate fi radiată din evidenţe decât atunci când este scoasă definitiv din circulaţie, în anumite condiţii stabilite de lege (când proprietarul maşinii vrea să o scoată definitiv din circulaţie, când este dezmembrată sau casată, când este scoasă definitiv din ţară ori când autoturismul este furat).
În cazul vânzării, datele noului proprietar se înscriu în evidenţele autorităţilor în acelaşi timp cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Asta înseamnă că, atunci când noul proprietar se prezintă la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj şi cere trecerea maşinii pe numele său, funcţionarii consemnează în evidenţe datele noului proprietar şi îi eliberează un nou certificat de înmatriculare. În acelaşi timp, autoturismul se radiază automat din baza de date de pe numele fostului proprietar.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 69/2007 pentru modificarea Codului Rutier spune că noul proprietar al maşinii este oblig