În perioada ce precede sărbătorile de iarnă, inspectorii sanitari veterinari intensifică acțiunile de verificare și control la producătorii, comercianții și transportatorii de carne de porc din județ. De asemenea, toți cei care doresc să facă analize ale cărnii de porc au la dispoziție trei laboratoare în Alba Iulia, iar prețul unui examen trichineloscopic este 11,16 lei.
Cele trei laboratoare de analize pentru carne de porc din Alba Iulia sunt situate în Piața Agroalimentară din Centru, pe stada Vasile Goldiș și pe Calea Moților și funcționează de luni până vineri între orele 8.00 și 16.00 și sâmbăta de la 8.00 la 13.00.
Măsuri suplimentare de supraveghere sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, premergătoare sărbătorilor de iarnă
În baza unui program de lucru bine stabilit de către Directorul executiv al DSVSA Alba Dr. Mircea Miclea, echipe mixte constituite din inspectori de specialitate vor intensifica acțiunile de supraveghere și control, în toate unitățile care produc, depozitează, valorifică și transportă carnea de porc destinată consumului uman precum și alte produse de origine animală.
Controalele se vor intensifica în perioada 15-23 decembrie, la toți producătorii, comercianții și transportatorii de carne de porc din județ. Până în prezent nu a fost identificată marfă neconformă, nicio probă de carne nu a avut rezultat „pozitiv” la examenul trichineloscopic și nu a fost aplicată nicio amendă.
Comercializarea și consumul unor mari cantități de produse origine animală în perioada sărbătorilor de iarnă determină intensificarea acțiunilor de supraveghere și control, în vederea respectării condițiilor sanitare veterinare din târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelarii, magazine alimentare, supermartketuri etc.) precum și din