Migraţia aşteptată a românilor şi bulgarilor în statele mai bogate ale Uniunii Europene a fost până acum subestimată, se spune într-un raport publicat la Bruxelles. Prognozele avansate de Democracy Institute (DI) depăşesc toate celelalte cifre publicate până acum.
În modelul de migraţie DI este prognozată o migraţie în Regatul Unit de cel puţin 385000 de persoane cu cetăţenie română şi bulgară, în medie 77000 de migranţi în plus pe an. Dintre aceştia, DI spune că 44000 vor fi bulgari şi 33000 români.
Această prognoză depăşeşte cifrele avansate de Migration Watch, un ONG eurosceptic care spunea că migraţia netă a românilor şi bulgarilor va fi de 50000 pe an pe următorii cinci ani. Politicienii din România şi Bulgaria au dat constant asigurări că nu va avea loc un "exod" după 1 ianuarie 2014 când vor înceta restricţiile pe piaţa muncii. Recent, ministrul responsabil cu imigraţia, Mark Harper, a făcut afirmaţii asemănătoare. DI explică şi motivele pentru care o ţară ca Marea Britanie este atractivă pentru români şi bulgari.
În primul rând, salariul minim stabilit prin lege este de 6,31 lire pe oră, faţă de 0,79 on Romania şi 0,73 în Bulgaria. Apoi este menţionat sistemul extrem de generos de acordare a beneficiilor sociale.
Marea Britanie, alături de Estonia, Germania, Finlanda şi Irlanda, sunt singurele state membre care plătesc ajutor de şomaj persoanelor care nu au contribuit la sistemul de asigurari sociale.
În sistemul britanic la plata alocaţiei de sprijin nici măcar nu e trecută cetăţenia persoanei care o primeşte. În acelaşi timp, raportul DI scrie că populatia României şi Bulgariei scade ca urmare a emigrării în masă ceea ce nu e sustenabil dacă cele două ţări îşi doresc un viitor ecomic mai bun.
"Dacă tinerii români şi bulgari continuă să-şi părăsească ţara în ritmul actual, nemaivorbind de prognozele din acest raport,