Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu susţine aplicarea principiului "must carry" şi la platformele de satelit, ci doar în cazul operatorilor de cablu, CNA având astfel un punct de vedere diferit de cel al Consiliului Concurenţei (CC).
Principiul "must carry" este reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului şi le impune operatorilor de cablu să retransmită anumite televiziuni. Acest principiu nu este însă aplicat şi în cazul platformelor de satelit (Direct-to-Home/ DTH). Totodată, acelaşi principiu le impune şi televiziunilor retransmise în pachetul "must-carry" al cabliştilor să fie libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice şi financiare. Acest lucru înseamnă faptul că televiziunile nu mai pot primi bani de la cablişti pentru retransmisie.
CC a informat recent CNA că a declanşat o investigaţie privind principiul "must-carry", care ar trebui aplicat şi la platformele de satelit, nu doar la operatorii de cablu, aşa cum este în prezent.
Consiliul Concurenţei a spus că, prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei numărul 921/29.08.2012, a fost declanşată o investigaţie "care are ca obiect posibila încălcare a articolului 9 din Legea concurenţei de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, prin emiterea de către această instituţie a Deciziei 72/2012 ale cărei prevederi limitează autonomia comercială a întreprinderilor şi stabileşte condiţii discriminatorii pentru activitatea acestora".
În articolul 12 din Decizia CNA 72 din 2012 se spune explicit faptul că "lista «must-carry» este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)".
Adresa de la CC a fost prezentată în şedinţa din 3 decembrie a CNA. Potrivit declaraţiilor din cadrul respectivei şedinţe a CNA, "raportul Consiliu