Fostul președinte al Africii de Sud, liderul luptei împotriva regimului de apartheid, a murit la vârsta de 95 de ani.
Nelson Mandela a încetat din viață joi seară, înconjurat de membrii familiei, la casa lui din Johannesburg. Un portret al unuia din cei mai respectați lideri din istorie a pregătit Mircea Țicudean.
Ochii lumii s-au ațintit asupra lui Nelson Mandela la 11 februarie 1990, când a ieșit din închisoare cu capul sus, după aproape trei decenii petrecute după gratii pentru că promova egalitatea în drepturi a sud-africanilor, indiferent de culoarea pielii lor.
Patru ani mai târziu, fostul deținut devenea președinte, punându-și țara pe drumul reconcilierii prin redarea demnității sud-africanilor de culoare și reasigurarea minorității albe că nu va avea de suferit.
”Intrăm într-o perioadă în care vom construi o societate în care toți sud-africanii, negri și albi, vor putea fi liberi, fără frică în suflete și siguri de dreptul lor la demnitate umană – o națiune multicoloră împăcată cu sine însăși și cu lumea”.
Institutul norvegian Nobel i-a distins în 1993 cu premiul pentru pace atât pe Mandela, cât și pe premierul alb Frederik de Klerk.
Arhiepiscopul anglican Desmond Tutu, și el laureat al premiului Nobel pentru pace, a explicat odată că anii petrecuți în închisoare l-au transformat pe Mandela dintr-un activist fervent într-un vindecător al rănilor trecutului. ”A învățat să înțeleagă slăbiciunea și fragilitatea oamenilor și să fie mai generos în judecarea altora”, a spus Tutu.
Nelson Mandela, pe care compatrioții îl alintau cu numele de clan ”Madiba” a fermecat mereu publicul cu spiritul său de auto-ironie și cu umanitatea lui profundă.
Născut ca stră-strănepot al unui rege tribal în 1918, Mandela a devenit activist pentru drepturile omului în studenție, într-o Africă de Sud condusă d