Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, cere organizarea unui referendum pentru stabilirea limbii de stat si a precizat ca va discuta acest lucru cu colegii din coalitia de guvernare, informeaza HotNews.ro.
"Partidul Democrat a luat act de aceasta decizie de ieri (joi, n.r.) a Curtii Constitutionale. Este prematur sa intram in discutii detaliate referitor la textul deciziei si suntem in asteptarea textului final. La fel, mai suntem la curent ca exista doua opinii separate exprimate de doi magistrati ai Curtii. Din punctul de vedere al PD, cea mai indicata metoda pentru a rezolva o data si pentru totdeauna aceasta intrebare este exercitiul de referendum. Doar poporul care este suveran, care este deasupra elitei politice, poate decide. Vom discuta cu colegii din coalitia de guvernare despre acest subiect", a spus Marian Lupu, citat de Publika.md.
In opinia sa, decizia Curtii Constitutionale nu inseamna ca articolul 13 din Constitutie, care se refera la limba oficiala a tarii, a fost anulat.
"In fond, ieri s-a stabilit ca limba moldoveneasca si limba romana au valoare juridica egala pe teritoriul Republicii Moldova. Nimeni nu a anulat articolul 13 din Constitutie. Respectiv si aceste prevederi raman valabile, la fel cum sunt valabile si cele din Declaratia de Independenta. La fel, vreau sa atrag atentia la sintagma 'a prevala'. Asta nu inseamna a exclude. Aceasta situatie nicidecum nu lezeaza dreptul fundamental al oricarui cetatean in dreptul sau la autodeterminare", a precizat Marian Lupu.
Curtea Constitutionala din Republica Moldova a decis joi ca limba romana si cea moldoveneasca sunt identice. Astfel, limba romana este limba de stat a R. Moldova, deoarece acesta este termenul precizat in Declaratia de Independenta a tarii, anunta Unimedia.
Decizia Curtii are insa un