Puțini cred că legislatorii vor schimba Legea Supremă.
Decizia de ieri a Curtii Constituţionale de a considera Declaraţia de Independenţă mai puternică decit Constituţia si de a decide, in consecinţă că limba vorbită în Moldova este „identică cu limba româna”, oricind de complicat a fost prezentată a fost înţeleasa mult mai simplu: limba romana este limba vorbită în Republica Moldova… Si ca urmare… a stirnit discutii aprige vineri n parlament, aşa cum se intimpla ori de cite ori acest subiect este adus in fata politicienilor. Academia de ştiinte, cea din care fac parte specialist in lingvistica a salutat decizia Curtii Constitutionale, apreciind că ea se bazeaza pe considerente ştiinţifice si nu politice. Liliana Barbaroşie relatează.
Nerăbdător astăzi să-şi spună punctul de vedere faţă de decizia de ieri a Curţii Constituţionale, liderul democraţilor, Marian Lupu, nu a aşteptat să fie întrebat, ci s-a grăbit să iasă singur în faţa jurnaliştilor cu următorul mesaj:
“Practic s-a stabilit că limba moldovenească şi limba română au valoare juridică egală pe teritoriul Republicii Moldova. Nimeni nu a anulat articolul 13 din Constituţie, respective şi aceste prevederi rămân valabile în măsura în care sunt valabile prevederile din Declaraţia de Independenţă. A prevala nu înseamnă a exclude,” a spus răspicat liderul democrat, anunţând totodată cum, în viziunea partidului său, ar putea fi soluţionată dilema – prin referendum.
Aşadar, democraţii nu cred că decizia Curţii ar obliga Parlamentul să substituie în articolul 13 al Constituţiei limba moldovenească cu cea română şi vor convocarea unui plebiscid în această chestiune, dar nu mai devreme de 2015, după semnarea acordului de asociere la UE.
„Am spus-o de foarte multe ori: eu personal vorbesc limba moldovenească”, aşa a răspuns însă liderul democrat la o întreba