O lume întreagă l-a considerat un simbol al păcii și al democrației, însă, ultimii săi ani de viață au fost marcați de lupta acerbă a familiei privind moștenirea financiară care rămâne în urma sa.
Nelson Mandela a fost însurat de trei ori și a avut șase copii, dintre care mai trăiesc doar trei, Makaziwe, Zenani și Zindziswa.
Makaziwe, fiica din prima căsătorie, și Zenani, din cea de-a doua, s-au înfruntat deja în justiție, la începutul acestui an, în vederea obținerii controlului unui fond de 1,1 milioane de euro, potrivit presei locale din Africa de Sud. Fondul respectiv a fost deschis în 2005, banii urmând să fie folosiți de fiicele sale doar în cazul în care acestea ar fi avut o perioadă foarte dificilă, deoarece Mandela își dorea ca ele să aibă o carieră și nu să trăiască din banii lui.
Se spune că, de-a lungul anilor, Nelson Mandela ar fi deschis 27 asemenea fonduri după ce și-a pierdut încrederea în copiii săi, dorința lui fiind aceea ca banii să poată fi folosiți și de generațiile următoare în cazuri de forță majoră, potrivit Daily Mail.
Însă, cele două fiice au cerut acces la fondul respectiv și i-au dat în judecată pe cei doi administratori ai fondului, doi prieteni apropiați ai lui Nelson Mandela. Susținute de aproape toți nepoții lui Mandela, cele două surori au susținut în fața instanței că fondul le era destinat lor și că cei doi administratori l-au fraudat.
Se estimează că averea adunată de Nelson Mandela din drepturile de autor pentru numeroasele sale autobiografii, din drepturile de proprietate intelecruală și din transformarea numelui Mandela într-un brand ar ajunge la 11 milioane de euro. Potrivit presei sud-africane, familia deține acțiuni la peste 110 companii.
Makaziwe a fondat o companie de vinuri și este director al 16 companii, în timp ce mulți dintre cei 17 nepoți controlează alte franșize ale altor companii sau