Cutremurul care a lovit nord-estul Japoniei pe 11 martie 2011 a fost amplificat de un strat fin de argilă care a funcţionat ca un lubrifiant între plăcile tectonice submarine, au afirmat cercetătorii japonezi, citaţi de AFP.
Acest strat de pământ argilos - smectită - a provocat, de fapt, o mişcare foarte rapidă a plăcilor care au alunecat una pe cealaltă. Cercetătorii înţeleg prin “fin” o grosime de 1-5 m, comparativ cu straturile de circa 40 m observate la frontierele altor plăci în mişcare, transmite Agerpres.
Rezultatele acestor cercetări urmează să fie publicate vineri în revista americană Science.
Cutremurul de pământ cu magnitudinea 9 şi tsunamiul care i-a urmat în 11 martie 2011 s-au soldat cu peste 18.000 de morţi în nord-estul Japoniei şi au provocat catastrofa nucleară de la Fukushima, cea mai gravă după cea de la Cernobâl (Ucraina), din aprilie 1986.
Kotaro Ujiie, profesor la Universitatea din Tsukuba, a participat la un proiect ştiinţific lansat imediat după acest triplu dezastru. El a constat în străpungerea adâncimilor submarine de pe o navă de foraj până la circa 7.000 m sub fundul mării. Prin această tehnică, cercetătorii asociaţi proiectului au prelevat eşantioane din zona unde s-au întâlnit plăcile tectonice.
Ei au descoperit astfel că, în zonele în care stratul de argilă este prins ca în sandviş între straturile de roci impermeabile, el este mult mai alunecos din cauza enormei presiuni suferite, având o consistenţă apropiată de cea a fondului de ten. Potrivit lui Kotaro Ujiie, acest strat de smectită, care s-a format într-o foarte lungă perioadă din cenuşi vulcanice, era iniţial la suprafaţă, dar s-a scufundat treptat în interiorul Pământului împreună cu plăcile tectonice.
Seismologii sunt pe cale să efectueze alte foraje submarine în largul peninsulei Kii din sud-vestul Japoniei, în groapa Nankai, unde placa tect