Idei greşite despre alimente şi băuturi
1. Produse dietetice fără limită
Produsele dietetice pentru diabetici conţin înlocuitori de zahăr sau edulcoranţi, în locul zahărului obişnuit. Dar ele trebuie consumate respectând un program dietetic. Ceea ce înseamnă că sunt luate în calcul la cantitatea substanţelor nutritive, iar limita lor este stabilită de planul de regim.
2. Fructoza e mai sănătoasă decât zahărul obişnuit
Fructoza are un index glicemic mai mic decât zahărul obişnuit. Cu toate acestea, cantitatea maximă de consum zilnic nu trebuie să depăşească 40 g, nici în cazul fructozei, nici în cazul zahărului obişnuit. Deoarece zahărul prea mult nu afectează doar greutatea corporală, ci şi trigliceridele (grăsimile) din sânge. Care grăbesc sclerozarea vaselor şi îngroaşă consistenţa sângelui.
3. Sucurile fără zahăr sunt băutura potrivită pentru diabetici
Indicaţia "fără adaos de zahăr" înseamnă doar că sucului respectiv nu i s-a adăugat zahăr obişnuit de consum. Cu toate acestea, sucul conţine - în funcţie de felul fructului - între 6-12 g de zahăr la 100 ml şi trebuie, deci, băut cu economie.
4. Brânzeturile "light" ajută - în orice situaţie - la slăbit
Brânzeturile "light" conţin circa 17% grăsime generală, adică 30% grăsime în stare uscată. Caloriile pot fi "economisite" doar înlocuind o felie de brânză cu 45% grăsime, cu o felie de brânză "light", având aceeaşi greutate. Dacă feliile cântăresc 25 g, puteţi "economisi" circa 20 de calorii.
5. La legume nu există restricţii, se pot mânca după bunul plac
Nu există aliment pe care să-l putem mânca fără limite. Dacă mâncăm mai mult decât avem nevoie, ne îngrăşăm. Chiar dacă este vorba despre legumele sănătoase.
6. Bananele conţin mai mult zahăr decât merele
Este valabil doar dacă sunt comparate porţii