Justiţia a anunţat, ieri, la New York inculparea a 49 de diplomaţi sau foşti diplomaţi ruşi şi a soţiilor lor, acuzaţi că au escrocat în mod "ruşinos", timp de nouă ani, sistemul american al asigurărilor pe caz de boală "Medicaid", destinat în principiu celor mai săraci, transmite AFP.
Escrocheria, în valoare de aproximativ 500.000 de dolari, a avut loc în perioada 2004-2013 şi vizează, potrivit procurorului din Manhattan Preet Bharara, 25 de diplomaţi din cadrul Consulatului General al Rusiei la New York, din cadrul misiunii ruse la ONU şi reprezentanţei comerciale a Rusiei la New York şi soţiile acestora.
Dacă sunt adăugaţi "zeci de complici nemenţionaţi în actul de acuzare", valoarea totală a escrocheriei este de 1,5 milioane de dolari.
Diplomaţii sunt acuzaţi că au minţit cu privire la venituri, cu scopul de a beneficia de acest ajutor, uneori prezentând scrisori oficiale în acest sens, deşi, potrivit procurorului, "ei cheltuiau zeci de mii de dolari pe bunuri de lux în buticuri ca (bijutierul) Tiffany, (magazinul) Bloomingdale, (firma de pantofi) Jimmy Choo şi efectuau croaziere scumpe şi voiaje în Caraibi".
Acuzaţii au fost inculpaţi pentru fraudarea asigurărilor pe caz de boală, dar vor beneficia de imunitate diplomatică, deci nu vor fi arestaţi.
Unsprezece se află în prezent în Statele Unite, dintre care cinci lucrează la misiune, potrivit procurorului.
Această escrocherie este legată de dreptul preluării în sarcina statului New York a femeilor însărcinate şi copiilor acestora până la vârsta de un an, atunci când veniturile acestora sunt sub un anumit prag.
Diplomaţii nu plătesc impozite, iar în mod istoric misiunea şi consulatul şi-au plătit cheltuielile medicale, se mai arată în comunicat.
Pe de altă parte, Rusia a respins "în mod categoric", vineri, acuzaţii de fraudă formulate împotriva reprezentanţilor săi