Licenţiat în cibernetică, Bruce Schneier este cercetător la Centrul Berkman pentru Internet şi Societate al Universităţii Harvard şi autor a numeroase texte ştiinţifice în domeniul criptografiei şi analizei sistemelor. Din anul 2000 încoace el s-a orientat către subiecte tehno-cibernetice de interes general, pe care le-a abordat în trei cărţi de ecou, Secrete şi minciuni: Siguranţa Digitală Într-o Lume Integrată (2000), Dincolo de Spaimă: Despre Siguranţă Într-o Lume Nesigură (2003) şi, în 2012, Mincinoşii şi marginalizaţii.
Bruce Schneier este un comentator influent, ale cărui opinii, găzduite în publicaţii importante, luminează complexitatile lumii contemporane. Începând din primăvara acestui an, el consiliază ziarul Guardian în dosarul Edward Snowden, având aşadar acces la toate documentele aflate în posesia publicaţiei britanice referitoare la activităţile Agenţiei Americane de Spionaj Electronic.
“Dezvăluirile lui Snowden arată că SUA posedă un sistem extins, planetar, de interceptare, concentrat asupra Internet-ului, un sistem robust din punct de vedere politic, tehnic şi legal. Fiecare problemă e atacată din multiple direcţii. Dacă, de pildă, au nevoie de o bază de date a clienţilor Google, folosesc diverse legi, autorităţi politice, metode tehnice. Se poate apela astfel la o rezervă după alta. Când te uiţi la datele lui Snowden vezi o singură abordare, dar nu trebuie să uităm că în spatele acesteia se află altele, că avem de-a face doar cu instantanee, fragmente ale unui enorm angrenaj.”
Cât din acest angrenaj se situează în perimetrul legii? Liderii NSA-ului susţin că tot ce întreprind este legal.
“E discutabil. NSA-ul pretinde că nu încalcă legea, dar există zone în care e clar că exact asta face. Când emite mandate generalizate, ceea ce este împotriva legilor americane; când monitorizează fără acoperire legală; când invocă