Inainte de a veni Tiberiu Nitu in functia de procuror general au fost trimisi in judecata oameni din diverse comune sau mici orase pentru frauda la referendum, iar cand a venit Nitu ar fi dat ordin ca investigatiile in aceasta privinta sa se opreasca, a declarat Monica Macovei.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Monica Macovei a explicat care sunt parghiie prin care USL incearca sa controleze justitia si care sunt dovezile acestor demersuri. Una dintre aceste parghii este procurorul general.
Totodata, Monica Macovei a aratat de ce procurorul european, noua institutie pe care Comisia Europreana a decis sa o infiinteze, a provocat o mare rezistenta inclusiv la Bucuresti: "Procurorul european va avea puterile pe care le are un procuror roman in acest moment. Va putea sa audieze martori, sa aiba ofiteri sub acoperire, sa filmeze, sa faca interceptari in acord cu legea romana, in cazurile de fraudare a banilor europeni".
Monica Macovei: Pentru R. Moldova, raul abia incepe. Rusia face presiuni imense pentru a bloca semnarea acordului cu UE
Directiva europeana privind confiscarea extinsa a averilor a intrat in linie dreapta spre adoptare. Ce aduce nou acest proiect in lupta anticoruptie?
Saptamana trecuta am terminat negocierea cu Consiliul si Comisia Europeana, eu fiind reprezentanta PE pe directiva confiscarii, si joi am prezentat forma negociata in Comisia de Justitie, Afaceri Interne si Drepturile Omului. Textul urmeaza sa fie votat pe 17 decembrie in comisie si anul viitor in plen.
In aceasta directiva confiscarea extinsa se aplica la patru categorii de infractiuni: cele de coruptie publica si privata, activa si pasiva, adica si daca dai si daca iei, cele de criminalitate cibernetica, de exemplu falsificarea cardurilor sau spargerea conturilor bancare, crima organizata, pornografie si oricarei infra