Moartea lui Nelson Mandela, a stârnit în cursul nopții de joi spre vineri un val de emoție în întreaga lume și un aflux de omagii fără precedent.
Membrii Consiliului de Securitate al ONU și-au exprimat “profunda admirație pentru calitățile morale și politice de excepție” ale lui Nelson Mandela și au evocat “solidaritatea lor cu poporul sud-african în aceste vremuri de suferință”. Nelson Mandela “va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o persoană care și-a sacrificat o mare parte a vieții (…) pentru ca milioane de persoane să poată avea un viitor mai bun”, se subliniază într-o declarație a Consiliului de Securitate.
Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat memoria fostului președinte sud-african și a afirmat că “numele lui va rămâne pentru totdeauna asociat cu lupta împotriva asupririi poporului său și cu victoria împotriva apartheidului”. În Asia, președintele chinez, Xi Jinping, a salutat “extraordinara contribuție pe care (Mandela) a adus-o dezvoltării omenirii” și faptul că a fost “un prieten constant al poporului chinez”, în timp ce premierul indian, Manmohan Singh, a afirmat că aceasta a fost “un adevărat adept al lui Ghandi”. Pentru premierul Japoniei, Shinzo Abe, Nelson Mandela “a reușit să construiască o țară a cărei fundație a fost reconcilierea”.
Șefa opoziției birmane, Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a văzut în fostul lider al luptei împotriva apartheidului “o ființă omenească remarcabilă” care “ne-a făcut să înțelegem că putem schimba lumea”. Liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a afirmat că Nelson Mandela va fi mereu un “un simbol al eliberării de colonialism și ocupație pentru toate popoarele care aspiră la libertate”. Egipteanul Mohamed el Baradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a ținut să menționeze într-un comunicat că “omenirea și-a pierdut cel mai mare fiu”.
Președi