Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, simbolul luptei anti-apartheid, a murit, joi, la 95 de ani. Lideri şi oameni simpli din toată lumea i-au adus un ultim omagiu. Sursa: REUTERSSursa: REUTERS
1 /.
Mii de oameni s-au adunat, pentru a depune flori şi mesaje de condoleanţe, în faţa casei lui Nelson Mandela, dar şi în alte locuri de pe glob, cum ar fi ambasadele sud-africane din lume.
Africa de Sud, Egiptul , Venezuela şi India au declarat trei zile de doliu în amintirea lui Nelson Mandela, potrivit presei internaţionale. Preşedintele sud-african, Jacob Zuma, cel care a anunţat public moartea lui Mandela, a cerut o zi de "rugăciune şi reflecţie", duminică, 8 decembrie.
Fostul secretar de Stat american Colin Powell a declarat că Mandela "ne-a învăţat că deşi avem poziţii divergente, mai devreme sau mai târziu, ele trebuie rezolvate şi trebuie să ne dăm mâna" pentru a merge mai departe. Powell a vorbit despre fostul preşedinte ca despre "un simbol al reconcilierii, unităţii, dragostei, drepturilor omului şi justiţiei din ţară şi din lume".
"Părintele naţiunii"
Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a ţinut un scurt discurs, la scurt timp după anunţul oficial. "Am pierdut unul dintre cei mai influenţi, curajoşi şi buni oameni lângă care ne-am fi putut petrece timpul pe acest pământ", a spus el. Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a lăudat pe Mandela, amintind că acesta a trecut prin cele mai mari nenorociri, dar a fost angajat până la sfârşitul zilelor "în lupta pentru umanism şi dreptate". Preşedintele Chinei, Xi Jinping, cel al Franţei, Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Papa Francisc şi alţi lideri mondiali şi-au exprimat regretele legate de decesul lui Mandela. Autorităţile vor coborî steagurile în bernă în mai multe capitale