Pentru bistriţenii din vechime, Sfântul Nicolae avea o semnificaţie aparte! Era atât de preţuit încât locuitorii vechiului burg au cerut să fie sculptat şi amplasat pe muchia nord-vestică a Turnului Bisericii Evanghelice (spre Strada Gheorghe Şincai), sub balconul turnului. Acum statuia originală se află într-un depozit al Muzeului Judeţean...
De altfel, Biserica Evanghelică avea chiar hramul Sfântului Nicolae şi, din respect pentru acesta, a fost amplasată o statuie – singura care mai poate fi admirată astăzi – pe peretele Casei Parohiale de de vis-a-vis de Biserica Evanghelică.
Bistriţenii au cerut ca inclusiv pe unul dintre vechile clopote, turnate în anul 1430 pentru Biserica Evanghelică, să fie încrustate, în limba latină, cuvintele „În onoarea Domnului şi al preafericitului Nicolae...”
Din păcate, însă, statuia Sfântului Nicolae amplasată pe muchia nord-vestică a Turnului Bisericii Evanghelice – spre Strada Gheorghe Şincai – care a înfruntat secolele, ocrotindu-i pe bistriţeni se află acum în depozitul Muzeului Judeţean, aşteptând să fie „resuscitată la viaţă”.
Pentru că statuile se degradau într-un ritm destul de alert, s-a decis mutarea acestora într-un spaţiu ferit de intemperiile vremii.
„Cele patru statui amplasate pe muchiile Turnului se află în siguranţă, la Muzeul Judeţean. Deocamdată nu avem bani pentru restaurarea lor” a explicat pentru Bistriţeanul.ro preotul Johann Dieter Krauss.
Alexandru Gavrilaş, managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud speră ca anul viitor să reuşească să implice financiar şi instituţia pe care o conduce în restaurarea statuilor din Turnul Bisericii Evanghelice.
Autorităţile locale îşi doresc ca, după restaurare, statuile originale să fie expuse, aşa cum se cuvine, în interiorul Bisericii Evanghelice urmând ca, în locul lor, pe muchiile turnului să se amplaseze replici ale celor patr