Medicii Spitalului de Urgenţă din Roman se confruntă cu o avalanşă de cazuri de hepatită virală. În ultimele trei luni au fost semnalate aproape 300 de cazuri, majoritatea copii care provin din mediul rural.
Pe tot parcursul lunilor octombrie şi septembrie, la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman au fost internate zeci de persoane cu hepatita de tip A. În faţa avalanşei de bolnavi, conducerea unităţii a fost nevoită să ia o serie de măsuri organizatorice.
„Am avut probleme de cazare a pacienţilor, motiv pentru care a trebuit să amenajăm încă două saloane la etajul al doilea al Secţiei de Pediatrie. Am luat măsura de a chema din concediu de odihnă asistentele medicale şi infirmierele, pentru a putea supraveghea bolnavii şi în cel de al doilea spaţiu“, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul Spitalului Roman.
De la 1 decembrie, medicii acordă consultaţii şi în spaţiul amenajat la secţia Boli Infecţioase. În perioada de vârf a epidemiei de hepatită (ultima decadă a lunii noiembrie) s-au înregistrat chiar şi 50 de cazuri pe zi care au impus internarea. Cele mai multe cazuri de hepatită virală de tip A, supranumită si „boala mâinilor murdare“ au provenit din Solca, sat din comuna Oniceni, locuit în majoritate de etnici ţigani.
Dozele de vaccin sunt pe terminate
În primele nouă luni au fost luate în evidenţă de DSP Neamţ 217 cazuri noi de hepatită. Spre comparaţie, în acelaşi interval din 2012 se înregistraseră doar 16 cazuri.
Una din cele mai eficiente metode de prevenţie a bolii, vaccinarea, a devenit o problemă după ce în stocurile Direcţiei de Sănătate Publică mai sunt doar 50 de doze de vaccin. Alte măsuri de prevenire a infectării cu virusul hepatitei A sunt spălarea frecventă a mâinilor cu apă si săpun, consumul exclusiv de apă potabilă din surse sigure, consumul de fructe şi legume f