Ni se pare de multe ori că merele româneşti sunt mai bune la gust decât cele care vin în supermarketuri de la mii de kilometrii distanţă. Ei bine, acum există dovezi ştiinţifice în acest sens. Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare „Optimum Cibum” a comparat mai multe loturi de mere din soiurile ionatan şi Golden provenite din România, Italia, Polonia şi Turcia, iar rezultatele testelor de laborator au demonstrat superioritatea mărului naţional.
„Am ales să comparăm merele provenite din aceste ţări deoarece acestea sunt cel mai des întâlnite pe piaţă din România. Am analizat gustul, culoarea şi calitatea nutritivă. Rezultatele au arătat că merele româneşti sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici decât cele provenite din alte ţări”, a declarat pentru gândul Mihai Panait preşedintele ACPA România.
La analiza fizico-chimică s-a constatat că ionatanul românesc este cu 20% mai dulce decât ionatanul polonez, iar cantitatea de minerale şi de substanţe nutritive este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât la ionatanul polonez.
În ceea ce priveşte soiul Golden, testele de laborator au arătat că merele româneşti sunt cu 22% mai dulci decât cele italieneşti şi cu 14% faţă de cele turceşti. De asemenea, nivelul de minerale şi de substanţe nutritive este cu 13% mai mare decât la cele italieneşti şi cu 5% faţă de cele turceşti.
Analizele prin care s-a constatat că merele româneşti sunt superioare celor din alte ţări au fost făcute de experţi de la Institutului Naţional de Cercetare IBA Bucureşti.
Preşedinte ROMCONSERV: „Studiile au demonstrat ceea ce ştiam deja”
Experţii din domeniul industriei alimentare din România s-au declarat încântaţi de rezultatele studiului. „S-a demonstrat ceea ce ştiam deja şi anume faptul că fructele noastre sunt mai gustoare decât cele produse în restul Europei. Cu siguranţă faptul că industri