În ciuda faptului că rezultatul final al referendumului de la Arad, prin care cadrele didactice îşi manifestau dorinţa de a intra sau nu în grevă generală, începând de luni, 9 decembrie, a fost de doar 40% în favoarea declanşării grevei, la nivel de ţară procentul a fost mai mic cu zece procente. Doar 30% din totalul cadrelor didactice din ţară şi-au dorit declanşarea grevei generale, ceea ce duce automat la concluzia că profesorii din judeţul nostru sunt cei mai nemulţumiţi din ţară, având în vedere că aici a fost înregistrat cel mai mare procent.
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (F.S.L.I.) a început din data de 25 noiembrie a.c. un referendum de consultare a membrilor de sindicat, prin care aceștia să-și exprime opțiunea privind greva generală începând cu data de 9 decembrie 2013, data la care, dacă lucrurile ar fi decurs normal din punct de vedere politic, ar fi trebuit să intre în dezbaterea Plenului Parlamentului proiectul bugetului de stat pe anul 2014. Scandalul politic la nivel înalt generat tocmai de acest proiect de lege a condus la adoptarea, în mod nejustificat, a Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, după mai puțin de 20 de ore de dezbatere în Parlament. Având în vedere timpul scurt pe care l-au avut la dispoziție sindicatele afiliate pentru a-i consulta pe toți cei 173.000 de membri, nu s-a reușit consultarea în integralitate a tuturor acestora“, susţine prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Greva ar putea avea loc totuşi, în semestrul II
Ținând cont de cele prezentate mai sus și având în vedere că o grevă generală se poate declanșa dacă cel puțin 50% din totalul membrilor de sindicat își exprimă opțiunea pentru această formă de protest, se impune ca greva generală să se amâne.
„Rezultatele parțiale ale acestui referendum scot în evidență un lucru clar: starea de nemulțim