Gazprom furnizează o treime din gazul întregii Europe; în Europa de est însă, unele țări depind în totalitate de Rusia.
Unii responsabili ai Kremlinului văd deja decizia Comisiei UE de a denunța contractele în jurul conductei dorite de Rusia South Stream (Южный поток) ca pe un nou element din înfruntarea între Rusia și Uniunea Europeană în jurul Europei de Est. Comisia a cerut țărilor pe unde ar trebui să treacă conducta (Grecia, Bulgaria, Slovenia, Ungaria și Austria) să renegocieze contractele cu Rusia, întrucât acestea nu corespund legislației UE.
Principalul element geopolitic de reținut în cazul conductei South Stream este că aceasta ar ocoli Ucraina, Moldova și România.
Nu e prima oară că Rusia intră în vizorul Comisiei Europene pentru modul în care se folosește de exporturile sale de gaze ca de o armă politică.
Anul trecut, Comisia Europeană a lansat o ancheta pentru a determina dacă Gazprom încalcă legislația europeană anti-trust, "profitand de poziția sa dominantă pe piețele energiei din Europa centrală si de est".
Ancheta venea după un an de inspectii si controale la filiale Gazprom in opt țări foste comuniste si noi membri UE. Gazprom (un adevărat stat în stat în Rusia și presupus a avea strânse legături cu Vladimir Putin) e suspectat de trei incalcari ale legislatiei UE: ca ar fi împiedicat diversificarea pieței energiei; ca ar fi imbucatățit acea piață in Europa centrala si de est, impiedicand astfel libera circulatie a gazului si ca le-ar fi impus clienților central- si est-europeni tarife mult prea ridicate.
Gazprom furnizează o treime din gazul întregii Europe. In Europa de est insa, partea sa de piața e uriașă. Cinci din cele opt tari in care se duce ancheta UE depind în totalitate de gazul rusesc. E vorba de Bulgaria, Slovacia și țările baltice; Cehia depinde la rândul ei