Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, premierul britanic David Cameron şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au numărat printre primele personalităţi care au reacţionat la aflarea veştii că fostul conducător al Africii de Sud, NELSON MANDELA, a murit la vârsta de 95 de ani.
Dalai Lama a declarat vineri că a pierdut "un prieten drag" şi a salutat în Mandela "un om curajos, cu principii şi o integritate incontestabilă", într-un mesaj adresat familiei fostului preşedinte sud-african, relatează AFP.
Liderul spiritual tibetan în exil a apreciat că "cel mai bun omagiu pe care-l putem aduce este să facem tot ceea ce putem pentru a contribui la respectarea unităţii şi umanităţii şi să acţionăm pentru pace şi reconciliere aşa cum a făcut el", în această scrisoare publicată pe site-ul său.
Mandela este laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1989, iar Dalai Lama din 1993. Odată cu dispariţia liderului sud-african, Dalai Lama "a pierdut personal un prieten drag, pe care a sperat să îl revadă şi faţă de care nutreşte o admiraţie şi un mare respect".
"Odată cu moartea sa, lumea a pierdut un mare lider, a cărui hotărâre de nezdruncinat a jucat un rol-cheie în asigurarea păcii şi reconcilierii în procesul de tranziţie, în Africa de Sud, după (regimul de) apartheid", a adăugat el. "Mă rog pentru el şi prezint condoleanţele mele sincere membrilor familiei voastre şi întregului popor sud-african", adaugă Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama.
El l-a vizitat în august 1996 pe Mandela, pe când acesta era şeful statului sud-african. Cei doi s-au întâlnit a doua oară în 2004, la Johannesburg.Lui Dalai Lama i-a fost refuzată viza în Africa de Sud, în 2011, unde urma să susţină o conferinţă cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani de către arhiepiscopul Desmond Tutu, alt erou al luptei împotriva apartheidului. @N_P