Doar 4% dintre clujenii care susţin examenul pentru obţinerea permisului auto îl şi promovează din prima încercare. Pe lângă dezinteresul unora dintre cursanţi, instructorii spun că de vină este şi timpul prea lung de aşteptare dintre proba teoretică şi cea practică.
Carmen Marciu şi-a dat de trei ori examenul practic până a reuşit să obţină permisul de conducere. Pe lângă emoţii, un factor negativ a fost şi timpul prea lung scurs între cele două testări.
"Sincer, aştept 28 octombrie. Şi azi e 4 decembrie", spune Carmen Marciu.
O soluţie pentru cursanţi ar fi orele suplimentare, însă acestea costă şi nu toţi şi le permit.
"Distanţa mare dintre proba teoretică şi cea practică influenţează reuşita la examen pentru că oamenii uită. Ar fi recomandat să îşi ia nişte ore suplimentare, ar fi în ajutorul lor, dar financiar poate nu au toţi această posibilitate şi atunci bineînţeles că uită. Exigenţele sunt mari la examen pentru că traficul este aglomerat", a declarat Nicolae Cherecheş, instructor.
La Cluj, de exemplu, listele de programări au trecut deja pe luna februarie. Conducerea direcţiei permise auto susţine că acest lucru se datorează şi numărului prea mic de examinatori.
"Noi ne-am redus schema de personal. De la 47 am ajuns la 29 de oameni. Asta în timp de legislaţia nu a rămas aceeaşi, din contră. S-au mai dat sarcini în plus. Şcolile de şoferi sunt nişte agenţi economici care au interesul să facă bani, nu conducători auto", spune Dan Florian, şeful Direcţiei Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Cluj
Elevii care nu promovează examenul practic sunt nevoiţi să repete şi proba teoretică, pentru care trebuie achitată de fiecare dată o taxă de 6 lei.