Forumul Economic de la Astana reuneşte, anual, cei mai importanţi economişti, oameni de afaceri şi politicieni pentru a oferi soluţii la problemele economice globale.
În perioada 22-24 mai 2013, în capitala Kazahstanului, a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Forumului Economic de la Astana şi prima Conferinţa Mondială Anti-Criză, evenimente care s-au desfăşurat sub patronajul preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev. La lucrările Forumului au fost prezenţi delegaţi din peste 100 de ţări, şefi de guvern, miniştri, parlamentari, laureaţi ai Premiului Nobel în economie, şefi de organizaţii internaţionale şi reprezentanţi ai unor prestigioase companii din întreaga lume.
Temele de dezbatere
Forumul Economic din 2013 a propus mai multe teme de dezbatere interesante, printre care provocările şi oportunităţile pentru o dezvoltare durabilă în regiunea Asia-Pacific, influenţa mass-media asupra dezvoltării economice globale, tendinţele actuale la nivel mondial de guvernanţă corporativă şi practicile de operare, noul peisaj energetic şi factorii-cheie ai viitorului energetic, strategia de viitor pentru energie durabilă a Kazahstanului.
Una dintre cele mai interesante teme de dezbatere a fost intitulată “Pot Rusia şi Kazahstan salva Uniunea Europeană din actuala criză şi recesiune?”. Un grup de oameni de ştiinţă, finanţatori, politicieni şi manageri din întreaga lume au creat o nouă platformă inteligentă de integrare a datelor din zona Trans-Eurasia numită „Razvitie”. Obiectivul proiectului “Razvitie” este de a formula propuneri pentru depăşirea crizei mondiale civilizaţiei financiare şi o nouă dezvoltare civilizată de Asia de Est.
Delegaţia română de la Astana
Din partea României, la ediţia din 2013 a Forumului Economic de la Astana, a participat o delegaţie condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Cu această ocazie, V