Printre cele mai frecvente boli declanşate şi agravate de expunerea la frig sau umiditate, sunt cele reumatice, care includ peste 100 de afecţiuni. Bolile reumatice afectează aproximativ 80% din populaţie, iar incidența acestora creşte odată cu vârsta, fiind adesea răspândite la persoanele trecute de 70 de ani.
Toate tipurile de afecţiuni reumatice sunt declanşate de temperaturile scăzute, deoarece receptorii de la nivelul oaselor devin mai sensibili din cauza frigului, umezelii şi schimbărilor atmosferice, producând astfel acutizarea durerilor.
Chiar dacă nu pot fi vindecate, bolile reumatice pot fi ţinute sub control. Manifestările acestora diferă de la un pacient la altul în funcţie de sensibilitatea şi de viteza de adaptare a organismului la noile condiţii climatice, însă există o serie de reguli de bază care ajută la ameliorarea simptomelor şi prevenirea apariţiei complicaţiilor în timpul sezonului rece.
• Un sfat pentru a preveni declanşarea durerilor reumatice din această perioadă este asigurarea confortului termic. Materialele recomandate pentru hainele sezonului rece sunt bumbacul şi lâna, care izolează căldura şi protejează împotriva vântului sau precipitaţiilor. Sunt recomandaţi pantofii cu o bună adereță deoarece bolile reumatice se pot agrava în cazul în care apar noi leziuni la nivelul sistemului osos. De asemenea, sunt recomandate băile fierbinţi datorită acţiunii lor benefice în menţinerea articulaţiilor încălzite.
• Utilizarea produselor apicole constituie una dintre cele mai răspândite şi de succes metode de tratament pentru bolile reumatice. Unguentele ce conţin propolis şi venin de albine au puternic efect antiinflamator şi antioxidant, având o acţiune similară aspirinei asupra articulaţiilor rigide şi durerilor musculare.
• Un remediu neobişnuit, însă eficient pentru afecţiunile reumatice este cartoful. Sucul