Chiar daca am ajuns la varsta la care multi dintre noi nu mai cred in povesti, in preajma sarbatorilor tot ne lasam induiosati pentru cateva secunde de povestile pe care le auzeam an de an, copii fiind. Va invitam sa va lustruiti ghetutele in timp ce cititi povestea lui Mos Nicolae si sa intrati o data cu aceasta sarbatoare in spiritul cald al Craciunului, care bate la usa.
Cu totii, probabil, v-ati pus intrebarea: Cine a fost Mos Nicolae si de ce vine cu dulciuri la copiii cuminti si cu nuieluse la cei mai nazdravani?
Exista multe povesti si legende in care Sfantul Nicolae este infatisat fie ca protector al copiilor, al marinarilor sau al celor saraci. Sfantul Nicolae este sarbatorit in mai multe zone ale Europei, festivoitatile fiind recunoscute in randul copiilor, deoarece, de regula, acestia primesc cadouri si dulciuri. Unele orase europene precum Bari, Italia sarbatoresc Sf Nicolae prin parade si festivaluri.
Sf Nicolae este sarbatorit sub numele de “Sinterklass” in Olanda - unde copiii isi primesc cadourile doar in saboti de lemn - sau sub numele de “Nikolaus” in Germania, unde cei mici isi primesc cadourile in bocanci, pe care ii numesc “bocancii Sfantului Nicolae”. In Romania, sarbatoarea Sfantului Nicolae se mai numeste si Sannicoara si prezinta victoria binelui asupra raului.
Legenda lui Mos Nicolae prefigureaza un nobil sarac cu trei fete pe care nu le putea marita din cauza situatiei financiare precare. Se spune ca in acele timpuri, pentru ca o fata sa fie luata in casatorie, avea nevoie de o zestre considerabila daruita de tatal sau, iar cu cat zestrea era mai mare, cu atat cresteau sansele ca fata sa-si gaseasca un sot mai bun. Atunci cand fata cea mare a ajuns la varsta la care trebuia sa se marite, episcopul Nicolae a lasat la usa casei nobilului, pe timp de noapte, un saculet cu aur. Acelasi lucru s-a intamplat si cand a