Pentru prima data in ultimii 18 ani, Japonia a pierdut coroana de cel mai mare exportator spre China. Titlul a fost castigat de Coreea de Sud, care triumfa.
Autoritatile sud-coreene au dat publicitatii vineri dimineata ultimele date statitice comerciale si au descoperit ca intreprinderile din peninsula au exportat in China, in cursul primelor zece luni ale anului, mai mult decat concurentii lor niponi. Este pentru prima data in ultimii 18 ani, cand Japonia pierde coroana de cel mai mare furnizor al Chinei.
In perioada ianuarie – octombrie 2013, societatile din arhipelag au trimis in a doua putere economica a planetei produse in valoare de 133,2 miliarde de dolari. In acelasi interval, grupurile sud-coreene au exportat marfuri de 150 de miliarde de dolari.
Daca aceste cifre poate indica faptul ca societatile japoneze si-au transferat masiv productiile lor in China si ca, in aceste conditii, depind mai putin de materialele trimise de uzinele lor de acasa, ele pun, totodata, in valoare spectaculosul progres al Coreei de Sud in comertul mondial. Daca in 1954, exporturile totale ale acestei tari s-au ridicat la 24 de milioane de dolari, astazi acest indice depaseste 520 de miliarde pe an.
Intre timp, dupa mai bine de 5 ani de negocieri, guvernul sud-corean si cel australian au finalizat procesul de elaborare si redactarea unui ambitios acord de liber schimb intre cele doua tari. Pactul comercial, care va fi ratificat oficial de parlamentele de la Seul si Canberra in urmatoarele luni, va intra in vigoare in 2015.
El prevede, printre altele, abolirea, in urmatorii opt ani, a taxelor vamale pentru majoritatea produselor in comertul dintre cele doua tari. Vor fi insa imediat suprimate taxele la 20 de produse, inclusiv la automobile (masini compacte si berline), masura menita sa faciliteze impunerea pe piata australiana a marcilor Hyndai si