Integrarea socială a persoanelor crescute în centre de plasament reprezintă obiectivul unui proiect ce se va derula în Neamţ.
14 tineri care provin din centre de plasament vor primi sprijin pentru a se integra în societate prin calificare profesională şi găsirea, ulterioară, a unui loc de muncă. Cei 14 tineri vor fi aleşi din 100 de persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani, care nu au avut şansa de a simţi căldura unei familii şi de a primi educaţie din partea părinţilor, în cadrul unui proiect ce se va derula cu fonduri europene.
“Fiecare tânăr va fi abordat ca un caz individual. Activităţile care vor fi desfăşurate în cadrul experimentului cu fiecare tânăr vor fi: evaluare, consiliere personalizată în procesul de căutare a unui loc de muncă şi de adaptare la cerinţele pieţei forţei de muncă, transfer de cunoştinţe privind tehnici alternative de căutare a unui loc de muncă, întocmirea unui CV, a unei scrisori de intenţie, pregătirea pentru interviul de angajare, consultanţă şi asistenţă în orientarea privind cariera profesională, întocmirea unui plan de dezvoltare personală, formarea de competenţe profesionale într-o ocupaţie selectată de tânăr de pe lista ocupaţiilor cerute pe piaţa muncii, mediere în vederea integrării pe piaţa forţei de muncă şi alte activităţi personalizate, în funcţie de nevoile individuale”, se arată în prezentarea proiectului.
Cei 14 tineri din grupul ţintă din judeţul Neamţ, selectaţi pe baza unor criterii stabilite, vor participa la două cursuri de formare profesională în ocupaţii cerute pe piaţa muncii, urmate de efectuarea de stagii de practică la agenţi economici din judeţ.
Proiectul a fost iniţiat de Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, în parteneriat cu Asociaţia ECOFOREST, Prefectura Neamţ şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Neamţ.
Valoarea proiectului este de 186.3