După cum ştiţi, credincioşii au intrat de ceva vreme în postul Crăciunului. La prima vedere, ideea e simplă: oamenii nu mai au voie să mănânce chiar orice. Însă, la o a doua vedere, lucrurile se complică, mai ales dacă încerci să faci legătura între post şi Naşterea Domnului. Şi, până la urmă, s-a născut întrebarea: „De ce ţinem post?”.
Conferinţa pe această temă a început undeva la oraş (Slănic), cu un nene care a combinat filozofia cu ceafa de porc: „E vorba de mintea noastră, care trebuie să se abţină de la carnea de porc, în perioada asta. Ideea e: noi suntem mai tari sau Satana, care vrea să ne bage pe gât produse interzise în post? Înţelegi care e bătălia, în aceste zile?”. Sincer, nu prea, dar Satana are o misiune destul de uşoară, pentru că aruncă în luptă arme grele, cum ar fi cârnaţii, costiţa de porc şi chiar copănelele de pui.
De la Satana, ajungem la tradiţii şi la folclor, cu ajutorul unei doamne, care era în plin post: „Acest obicei există în ţara noastră încă din cele mai vechi timpuri. De când mă ştiu ţin post, dar nu pot să-ţi fac o legătură cu Crăciunul. E o tradiţie de care eu mă ţin cu dinţii. Avem nevoie de obiceiurile astea, aşa cum nu trebuie să se piardă muzica populară”. Fără post ne-am mai descurca, dar dispariţia muzicii populare ar fi lovitura decisivă pe care ar încasa-o poporul ăsta.
Contează ce scoţi pe gură, nu ce bagi în ea
Un nene şi-a riscat oarecum viaţa şi a admis că nu ţine post: „Asta să ştii de la mine că e o prostie. Nu cred că Dumnezeu se supără pe noi dacă ne vede că mâncăm carne sau că bem lapte. Nu vezi ce tâmpenie e? Nu contează ce bagi în gură. Mai important e ce scoţi pe gură”. N-am prea înţeles dacă în perioada asta avem voie să înjurăm cu carne sau trebuie să ne limităm la chestii mai light, pe bază de plante.
Domnul a fost contrazis vehement de o tanti, care era convinsă că, în această