Consiliile de administraţie au devenit, din foruri de conducere colectivă, într-un fel de "troică" în care sunt urcaţi tot felul de neaveniţi, ca recompensă pentru sprijinul acordat partidelor politice în timpul campaniilor electorale, precum şi alţi protejaţi ai politicienilor, care nu au nici o competenţă pentru a participa la actul de decizie, lipsindu-le cunoştinţele şi pregătirea necesară domeniului respectiv de activitate.
Exemple de indivizi incompetenţi plasaţi de către partidele politice şi nu numai în consiliile de administraţie sunt multiple în toată ţara, inclusiv în judeţul şi municipiul nostru, dar cel mai edificator şi de dată recentă este cel al unui "ins" cu nici opt clase terminate, numit de primarul arădean Falcă în consiliile de administraţie de la trei şcoli arădene, acesta fiind şi consilier local. În municipiul nostru, presa relata, în urmă cu 2-3 ani, cazul unei studente la Timişoara, care a fost numită în consiliul de administraţie al unei regii orădene, fără a avea nici o tangenţă cu specificul activităţii acesteia. Nu trebuie să ne mirăm, deci, că rezultatele economice sunt dezastruoase, societăţile cu capital de stat fiind adevărate "găuri negre", acestea nu numai că nu contribuie cu nimic la buget, dar îl şi secătuiesc. Aceşti intruşi nu numai că sunt incompetenţi, dar sunt complet dezinteresaţi de bunul mers al activităţii, făcând doar act de prezenţă pentru a-şi primi indemnizaţia de şedinţă "cuvenită", adică pe care ei consideră că o merită cu prisosinţă, pentru că s-au "obosit" să participe fizic la şedinţa de consiliu de administraţie.
Pentru a stopa acest fenomen se impune depolitizarea consiliilor de administraţie şi includerea în acestea numai a unor oameni competenţi, în primul rând, din interiorul societăţii şi apoi specialişti din afară - profesori universitari, cercetători, economişti, informaticieni, specialişt