Conducerile administraţiilor locale fac demersuri pentru a prelua de la Ministerul Educaţiei Naţionale clădirile în care au funcţionat şcoli şi grădiniţe.
Clădirile grădiniţei şi şcolii din satul Hociungi, comuna Moldoveni, abandonate după ce elevii au fost duşi să înveţe la şcoala de centru – Școala Gimnazială din Moldoveni – ar putea intra în administrarea autorităţilor locale. Primăria Moldoveni a pregătit documentele necesare pentru acest demers, pe care le va înainta Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ şi Ministerului Educaţiei Naţionale. “Clădirile în care au funcţionat grădiniţa şi şcoala din satul Hociungi nu mai sunt folosite din momentul în care reprezentanţii Educaţiei au decis comasarea şcolilor. Aceste clădiri se află în stare bună şi ar putea primi o altă destinaţie, dacă ar intra în administrarea primăriei”, a precizat Marcel Ioan Bîrjoveanu (foto), primarul comunei Moldoveni.
Autorităţile locale şi-ar dori ca în clădirea ce odinioară a funcţionat ca unitate şcolară destinată preşcolarilor să fie amenajat un punct medical, iar cea în care a funcţionat şcoala să fie concesionată unor potenţiali întreprinzători din comună.
Un semnal de la Ministerul Educaţiei Naţionale aşteaptă autorităţile locale de la Dulceşti, pentru şcolile din localităţile Briţcani, Cârlig, Corhana, Poiana şi Roşiori, desfiinţate cu câţiva ani în urmă, dar şi autorităţile din Tămăşeni, pentru sala de sport din localitatea Adjudeni, ale cărei lucrări au fost abandonate. ”O doleanţă a noastră mai veche este de a prelua construcţia sălii de sport. Investiţia nu este a noastră, ci a Ministerului Educaţiei Naţionale. Se lucrează la o hotărâre de Guvern prin care şantierele şcolare să treacă la administraţiile locale şi abia atunci vom putea investi în ea”, a precizat Ironim Andrici, primarul comunei Tămăşeni. Acesta a promis localnicilor că, până la finalizarea aces