La fiecare leu alocat de stat, părinţii mai contribuie cu încă un leu.
Ministerul invatamintului a prezentat rezultatele unui studiu despre banii pe care parintii ii dau şcolilor – oficial si neoficial – un studiu realizat cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros Moldova. Relateaza Alla Ceapai.
Studiul realizat de IPP şi CBS-Axa constată că în anul 2012 cheltuielile formale şi informale ale părinţilor pentru educaţia copiilor au fost de 1,7 miliarde de lei, aproape echivalentul celor suportate de stat pentru învăţământ.
Ceea ce înseamnă că la fiecare leu alocat de stat, părinţii mai contribuie cu încă un leu. În proporţie de 16 la sută cheltuielile părinţilor sunt neformale, fiind destinate pentru lecţii particulare, cadouri pentru profesori sau mită pentru note mai bune. Colectarea banilor revine în mare parte asociaţiilor părinteşti, parte dintre care sunt legalizate ca ONG-uri. Autorii studiului sugerează că acestea ar fi controlate făţiş de managerii şcolari. Experta Natalia Vladicescu:
„Deşi în multe instituţii managerul neagă implicarea în comitetul părintesc şi asociaţiile părinteşti, acest lucru este imposibil. Fără aportul managerilor instituţiilor şi a cadrelor didactice colectarea acestor plăţi şi gestionarea acestora este practic imposibilă.”
Studiul arată că marea majoritate a părinţilor intervievaţi achită plăţile colectate de asociaţii şi doar patru la sută nu o fac. În acelaşi timp fiecare al doilea părinte spune că dacă ar fi la discreţia sa nu ar plăti nici un ban, pentru că învăţământul este gratuit. Prin urmare, autorii studiului constată că plăţile nu sunt percepute benevol ci prin constrângere. Şi Procuratura generală a atenționat în repetate rânduri autorităţile din învăţământ că ar deţine dovezi concludente ce contrazic asigurările date de manageri că toţi părinţii depun benev