Zona Pădurea Craiului, din apropierea Clujului, este cea mai avansată în cadrul procesului
de certificare.
Primele destinaţii ecoturistice atestate în România se nasc greu. Procesul de certificare a început anul trecut în noiembrie şi încă este departe de final. Ministrul turismului de atunci, Eduard Hellvig, anunţa că trei destinaţii au aplicat primele pentru atestare: Băile Tuşnad, zona Târnava Mare şi zona Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului.
La un an de la anunţ, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. „Nu s-a mai întâmplat nimic deocamdată, deoarece ministerul de resort nu a definitivat nici acum toată procedura. Suntem pe lista de aşteptare", a declarat Andrei Acs, reprezentant al Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, care gestionează zona Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului.
La solicitarea cluj.travel, Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), a făcut o serie de clarificări cu privire la procedura de certificare ca destinaţie ecoturistică. Potrivit răpunsului ANT, procedura pentru desemnarea destinaţiilor ecoturistice din România, cuprinde două etape: de autoevaluare şi cea de evaluare propriu-zisă. Faza de autoevaluare s-a încheiat, iar documentaţii au trimis doar trei candidaţi: Centrul de Ecologie şi Turism Maramureş, Primăria Oraşului Zărneşti şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, care gestionează zona Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului. Celelalte două instituţii care au depus aplicaţii reprezintă zonele „Creasta Cocoşului-Mara-Cosău" din Maramureş, respectiv Masivul Piatra Craiului.
Comisia de specialitate de pe lângă ANT a solicitat însă acestor candidaţi clarificări legate de delimitarea destinaţiilor. Până la această dată s-au primit completările solicitate de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, urmând să fie transmise şi