Nemulţumiţi de finanţarea slabă a educaţiei, cadrele didactice şi-au propus să declanşeze greva generală din 9 decembrie. Cum adesea socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, sindicaliştii nu au reuşit să adune suficiente semnături pentru a declanşa protestul.
Sindicaliştii spun că nu e vorba de un refuz al dascălilor, ci de o prevedere din codul muncii care spune că pe durata grevei contractul de muncă este suspendat. Asta înseamnă că profesorii care au până în 10 ani vechime riscă să îşi piardă dreptul de a susţine examenel de grad dacă au chiar şi o singură zi contractul de muncă suspendat. (INTRĂ CARTON SE CITEŞTE)
LEGEA SPERIE DASCĂLII
SURSA: Legea 162/2011
"Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu, după caz, al angajatului se suspendă de drept. Pe perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate", ...se arată în legea care reglementeazp participarea la greve.
Nemulţumirile dascălilor sunt multe şi vechi. Sistemul educaţional este slab finanţat, salariile profesorilor debutanţi sunt mici, iar cadrele didactice cu experienţe s-au trezit în ultimii ani cu mai multe sporuri salariale tăiate. Vioara Temian este învăţătoare de aproape 30 de ani. După atâţia ani de muncă salariul nu îi ajunge nici măcar la 2 mii de lei. Iar acum se gândeşte cu groază la anii de pensie.
Sindicaliştii din educaţie spun că vor ataca la Curtea constituţională legea care i-a făcut pe dascălii mai tineri să renunţe la protest, deşi sunt nemulţumiţi de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea.
Reporter: Ancuţa STĂVAR
Imagine: Lorant ERSEK / Călin FEDELEŞ