Mandache Leocov este cel mai important botanist din ultimii 60 de ani la Iaşi. De numele său se leagă Grădina Botanică din Iaşi, nenumărate alte parcuri din oraş, regularizarea albiei râului Bahlui, dar şi lupta neîncetată pe care a dus-o cu autorităţile comuniste pentru a salva vegetaţia din Capitala Moldovei.
Dacă Iaşiul încă mai păstrează titulatura de "oraş al teilor" se datorează în bună măsura lui Mandache Leocov, unul dintre cei mai respectaţi botanişti români din toate timpurile, un om care şi-a închinat întreaga viaţă plantelor.
Ajuns recent la vârsta de 85 de ani, fostul profesor universitar încă mai militează activ împotriva abuzurilor ecologice care-i ajung la urechi. I-a cunoscut la viaţa lui pe toţi liderii comunişti importanţi care s-au perindat în administraţia Iaşiului din 1950 până în prezent. O parte dintre ei, indivizi periculoşi, capabili de abuzuri înfiorătoare. I-a înfruntat pe toţi, însă, atunci când s-a pus problema de masacrarea chiar şi a unui colţişor verde al oraşului.
I-au permis să stea drept în faţa lor erudiţia extraordinară şi competenţa de netăgăduit în domeniu.
A ajuns un mare învăţat, deşi în casa părintească din satul Prelipca, comuna Salcea, judeţul Suceava, nu exista nicio carte. În ograda familiei extrem de modeste existau însă multe plante şi animale.
Aşa a început totul. Spune că la el plantele pe care le plantează se prind 100% pentru că o face cu dragoste. A terminat cu brio, în ciuda greutăţilor financiare, cel mai respectat liceu din Suceava, "Ştefan cel Mare", şi a ajuns la Iaşi unde a absolvit Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii Agronomice.
Slujbele mele din administraţie n-au fost remunerate niciodată. Ăsta era marele meu atu să-i pot pune pe ceilalţi la treabă. De la Grădina Botanică n-am luat niciun franc în 18 ani. Dimpotrivă, la grădină distrugeam trei perechi de