Ce se întâmplă după descentralizare? Unde se duc resursele? Ce se întâmplă atunci când resursele rămân pe plan local? Sunt doar câteva dintre întrebările la care s-a încercat găsirea unui răspuns în cadrul Simpozionului Național – Descentralizarea, între eficiență administrativă și mitologie”.
Parlamentari din regiunea Moldovei, oameni de afaceri, șefii instituțiilor administrative, reprezentanți ai administrației publice locale și specialiști din mediul academic, cu toții au răspuns invitației de a dezbate pe marginea legii descentralizării.
Deputatul Sorin Iacoban a transmis tuturor celor prezenți, în Aula Magna a Universității ”Petre Andrei” din Iași, mesajul Președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. ”Mă bucur că Iașul este gazda acestor dezbateri care tratează un subiect atât de important pentru viitorul României. Unul dintre obiectivele fundamentale ale descentralizării este creșterea capacității administrative a localităților și județelor, prin transferul de competențe și responsabilități de la nivelul administrației centrale. Astfel, vom îmbunătăți administrația locală la capitolul eficiență și performanță, care va avea pârghiile și structurile necesare pentru atragerea și valorificarea fondurilor europene, care vor fi la dispoziția României în perioada următoare. Un alt obiectiv al descentralizării este să apropiem cât mai mult administrația publică de cetățeni și să le ușurăm accesul la instituțiile cu care intră frecvent în contact. Aș vrea să lămurim un alt aspect, și anume, descentralizarea înseamnă concomitent și integral trasnferul a trei componente: decizia, banii, dar și oamenii”, a conchis deputatul Sorin Iacoban.
Prezent la eveniment Mihai Chirica, Viceprimarul Municipiului Iași, a mulțumit universității pentru invitația la un simpozion pe o temă atât de interesantă pentru administrația publică loca