- Există un vaccin contra infecţiei urinare? Cancerul poate fi prevenit? De la ce vârstă trebuie să merg la mamografie? Ne-am interesat la o serie de medici specialişti, care sunt problemele care îi preocupă cel mai mult pe pacienţii lor. Şi iată răspunsurile -
Ginecologie
1. La fiecare examen ar trebui palpat sânul?
După împlinirea vârstei de 30 de ani, femeile au dreptul ca la examenul medical periodic, efectuat o dată pe an, să le fie examinaţi sânii şi subaxilele. Totodată, ar fi util ca ele să-şi cerceteze lunar fiecare sân, prin palpare. Oncologii cunosc faptul că majoritatea cazurilor de cancer mamar sunt depistate chiar de femei.
2. E important să facem un screening?
Da. Femeile trecute de 50 de ani sunt invitate să se prezinte din doi în doi ani la acest examen radiologic al sânilor. În pofida vocilor critice, cei mai mulţi dintre ginecologi pledează pentru participarea la screening. Deoarece majoritatea cazurilor de cancer mamar apar după intrarea în menopauză, examenul radiologic constituie cea mai bună metodă de depistare precoce a bolii. El poate pune în evidenţă nodulii deja de la dimensiunea de 3 milimetri, în timp ce la palpare, aceştia sunt descoperiţi abia de la 1,5 centimetri.
3. Când este utilă o dozare hormonală?
Un exemplu de investigaţie lipsită de sens, dar pe care medicii o fac cu plăcere, din raţiuni strict financiare, este dozarea hormonală în premenopauză. Doar în situaţia când o femeie doreşte să aibă copii şi nu poate, determinarea hormonilor e în măsură să clarifice cauzele. În acest scop, se măsoară nivelul progesteronului prezent în sânge. Hormonul respectiv este important pentru pregătirea şi stabilizarea unei sarcini.
4. Cât durează vârsta critică?
E diferită de la o persoană la alta. Ultima menstruaţie (intrarea în menopauză) este precedată de