Grupul Lukoil intampina probleme cu iesirea din capitalul Consortiului petrolier national al Venezuelei. Conform planului initial, participatia urma sa fie cumparata de Rosneft, care a pregatit in acest 100 de milioane de dolari. Dar cota detinuta de Lukoil (aproximativ 20%), a fost estimata la 212 milioane de. In aceste conditii, Lukoil a demarat negocieri cu alti posibili investitori.
Potrivit cotidianului Kommersant, Lukoil a angajat discutii cu grupurile Statoil (Norvegia), Total (Franta), Sinopec si CNOOC (amandoua din China), KNOC (Coreea de Sud), ONGC (India), Chevron (SUA) si cu companiile rusesti Zaruvejneft si Bashneft. Surse aproapiate tratativele au declart insa ca sansele cele mai mari apartin chinezilor de la CMOOC. Lukoil a refuzat orice comentarii pe aceasta tema.
Creat in 2009, consortiul petrolier venezuelean (Lukoil – 20%, Rosneft – 60%, Gazrpom neft – 20%) detine 40% din holdingul creat cu grupul PDSVA, care exploateaza zacamantul Junin-6, cu rezerve estimate la 195 milioone tone titei. In septembrie au inceput primele lucrari tehnologice. Acum, Lukoil vrea sa iasa din afacere. Rosneft, care a criticat intentia Lukoil de a abandona proiectul, este nemultumit de pretul fixat si, ca atare, negocierile s-au impotmolit. La randul lui, Gazprom neft a dat de inteles ca nu este interesat.
In opinia Kommersant, companiile petroliere occidentale contactate de Lukoil in vederea unui aranjament, vor refuza, dupa toate probabilitatile, aceasta oferta. Raman, prin urmare, chinezii, care au bani si sunt deja prezenti in Venezuela. In plus, chiar Rosneft ar prefera prezenta unor companii chineze, alaturi dezvolta mai multe parteneriate.