Regimul din Africa de Sud era unul segregaţionist şi se numea apartheid. Africa de sud a fost condusă mai bine de trei secole de minoritatea albă si a trăit 46 de ani sub regimul apartheidului, unic în lume.
Apartheid înseamnă în limba afrikaans "a pune lucrurile deoparte" dar el a fost tradus în general prin "dezvoltare separată". Sistemul de apartheid a fost sistematizat, instaurat peste tot în Africa de sud după victoria Partidului Naţional la alegerile din 1948. Segregarea rasială fusese însă aplicată local de trei secole încoace de diversii coloni albi: olandezi şi englezi în particular.
Imaginea cea mai reprezentativă a acestui regim de apartheid o reprezintă panourile care indicau peste tot că restaurante, ghisee la postă, toalete, bănci în parcuri sau plajele de pe malul mării erau rezervate albilor. Miscarea apartheid, rasistă pe fată, dorea să protejeze interesele descendentilor olandezilor - sau afrikaners - de "pericolul negru" cum îl numeau si care a fost repede confundat, asimilat cu "pericolul rosu" adică comunist, formula fiind foarte eficientă într-o lume confruntată cu războiul rece.
E si motivul pentru care multă vreme regimul sud-african a fost simpatizat de Occident. Arsenalul instaurat de liderii sud-africani era influentat de ideologia nazistă. Un prim text de la sfârsitul anilor 40 interzicea mariajele interrasiale. A urma apoi interzicerea relatiilor sexuale între persoane de rase diferite. Ca să-i deosebească pe locuitori, sistemul inventase 4 culori de piele, numite rase: albi, indieni, metisi si negri. Această catalogare marca întreaga existentă a oamenilor, de la nastere si până la moarte. Legea sud-africană instituţionalizase şi segregatia spatială - fiecare parte din orase era rezervată unei anumite rase. Astfel, circa 3,5 milioane de persoane au fost expulzate de fortă din casele lor ca să lase loc albilor. In p