Guvernanţii români încă nu au ajuns la un consens privind schema de sprijin a cogenerării de înaltă eficienţă, deşi UE vrea să extindă legislaţia privind eficienţa energetică.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar vrea reducerea taxei cu 10%, dar Guvernul ar vrea eliminarea acesteia, contrar angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană, scrie Adevărul.
Experţii internaţionali sunt de acord cu faptul că sistemele centralizate de furnizare a energiei termice sunt cele mai eficiente soluţii de încălzire şi producere apă caldă pentru locuinţele din blocuri în marile aglomerări urbane, mai cu seamă că, în aceste situaţii, se poate produce energie mai ieftin prin cogenerare sau chiar trigenerare.
Citeşte şi: COMENTARIU: Adresaţi-vă unui specialist
Ceea ce vrea Guvernul să facă este însă o măsură populistă, potrivit experţilor în energie. Se vrea o reducere, în primă fază, a taxei de cogenerare, pentru ca mai apoi s-o elimine de tot. Acest fapt ar încărca însă factura la energia electrică, dublând, în final, costul curentului, potrivit surselor din ANRE.
Ce este cogenerarea
Cogenerarea este producerea combinată de energie electrică şi căldură. Energia electrică se produce din arderea gazelor naturale, care generează aburii ce învârt turbina. În cazul în care căldura din acest proces nu este redirecţionată către încălzirea populaţiei iarna şi a apei în timpul verii, ea se pierde.
Astfel este nevoie să se găsească alte surse de energie pentru a produce căldura, ceea ce înseamnă pierderea eficienţei şi emisii toxice mai multe.
Comisia Europeană a decis că, având în vedere avantajele cogenerării, trebuie aplicată o taxă (implementată prin Directiva 8 pe 2004), care să permită finanţarea investiţiilor într-un astfel de sistem.
Citeşte şi: Niţă: Vrem să scădem unele taxe şi tarife di