Atât cât le permit pârghiile sistemului politic al Uniunii Europene, reprezentanţii României în Parlamentul European au încercat să ia atitudine în faţa retoricii anti-imigraţie promovate în Marea Britanie, în special de partidul eurosceptic UKIP, dar mai nou şi la nivelul Guvernului conservator, prin vocea premierului David Cameron. Dacă liberalii (PNL) şi socialiştii (PSD) sunt mai rezervaţi, nerepezindu-se să atace simple vorbe aruncate la Londra într-un context puternic încărcat electoral, popularii (PDL) au încercat să provoace o dezbatere în plenul Parlamentului, care să implice şi punctul de vedere, mult mai puternic al Comisiei Europene. Nu au obţinut-o acum, pentru că grupurile politice de la Bruxelles nu au picat de acord, astfel că românii au rămas la nivelul interpelărilor şi întrebărilor orale din plenul Parlamentului, cu promisiunea că la anul vor avea şi o reacţie a Comisiei.
Dincolo de atacurile anti-europenilor de la UKIP împotriva românilor şi bulgarilor, pentru care piaţa muncii din Marea Britanie se va deschide obligatoriu de la 1 ianuarie, promovate intens de presa tabloidă din Regat, europarlamentarii români contactaţi de gândul iau în seamă mai ales recentele declaraţii ale premierului Cameron, care a vorbit de intenţia de a introduce limitări în sistemul beneficiilor sociale şi de a limita dreptul la liberă circulaţie în UE, în cazul în care un stat atinge un anumit număr anual de imigranţi.
„Asistăm în acest moment la o retorică isterică şi total nejustificată. Până în acest moment însă, lucrurile se tot pun de principiu, dar este deja jumătatea lui decembrie şi nu există făcut nici măcar un proiect de act normativ care să discrimineze (la Londra), pentru că britanicii ştiu foarte bine că atât timp cât sunt membri ai UE, nu pot să discrimineze între cetăţenii europeni. Mesaje că aşa ceva nu se poate le-au fost transmise şi d