Dosarul "Rompetrol", în care omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat de delapidare şi spălare de bani, a fost trimis spre soluţionare la Instanța Supremă pe 24 octombrie. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) şi-au declinat competenţa în acest caz. Sursa: captură Realitatea TV
Decizia de trimitere a dosarului la Înalta Curte a fost luată după ce instanţa Curţii de Apel s-a autosesizat în legătură cu competenţa judecării apelului în dosarul Rompetrol, având în vedere că Sorin Roşca Stănescu, unul dintre inculpaţii din dosar, este senator.
Inițial, primul termen a fost programat pentru luna martie a anului 2014, însă dezbaterile în acest dosar vor începe astăzi, după ce procurorii DIICOT au cerut preschimbarea termenului de judecată, solicitarea anchetatorilor fiind admisă de completul de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat, pe 28 august 2012, de judecătorul Constantin Marino Marin de la Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei. Totodată, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi 11 inculpaţi din dosar, printre care Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Gabriela Anghelache. În septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
El este învinuit şi de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anorm