Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Marian Lupu, vrea organizarea unui referendum, în 2015, privind denumirea limbii oficiale a ţării, după decizia de joi a Curţii Constituţionale, contestată de numeroşi parlamentari, relatează presa de la Chişinău.
Referindu-se la hotărârea de joi a Curţii Constituţionale, Marian Lupu a afirmat că aceasta a stabilit că limba moldovenească şi limba română au aceeaşi valoare juridică. El susţine că cea mai indicată metodă de a rezolva această problemă este organizarea unui referendum şi a declarat că va discuta cu colegii din coaliţie pe această temă, relatează Radio Chişinău.
Lupu propune ca referendumul să aibă loc în 2015, întrucât 2014 este an electoral dar şi cu o agendă europeană încărcată.
În acelaşi timp, liderul PDM a reiterat că în opinia lui, limba oficială trebuie să rămână moldoveneasca, dar că fiecare cetăţean are dreptul să o numească aşa cum consideră.
Hotărârea Curţii Constituţionale a provocat dezbateri în Parlament şi a fost criticată dur de comunişti, care au cerut adoptarea unei declaraţii de condamnare a deciziei.
"Dragi tovarăşi, ieri (joi, n.red.) s-a întâmplat un lucru care, sincer, m-a mirat foarte mult. Propunerea este să închidem şedinţa şi să mergem tot Parlamentul la Curtea Constituţională să-i scoatem pe cei şase români care s-au cuibărit acolo şi să-i trimitem în ... la Bucureşti. Apoi să mergem la cetăţeanul (Nicolae) Timofti să-l trimitem să se ducă şi el cu această echipă", a propus deputatul comunist Sergiu Stati, citat de Jurnal de Chişinău.
Liberalii au cerut ca Parlamentul să înceapă "neîntârziat" modificarea Constituţiei. "Ieri, articolul 13 nu a fost modificat şi limba moldovenească este în continuare limba de stat", a replicat deputatul PCRM Artur Reşetnicov.
Comuniştii au cerut formarea unui grup de lucru care să examineze de