Banca Naţională a României (BNR) a constatat, în urma unor verificări, că băncile străine din România scot din ţara noastră mai mulţi bani din surse atrase şi nu din credite rambursate, a a declarat Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul băncii centrale.
„Problema este cât va creşte în continuare neperformanţa. Pentru că verificări recente pe care le-am facut în sistemul bancar - şi le-am făcut datorită unor suspiciuni pe care le aveam şi care apoi s-au confirmat - ne arată că banii plecau prea rapid în afară, în condiţiile în care creditele nu se rambursau în acelaşi ritm. Adica banii trimişi în afară proveneau nu din rambursări de credite ci din surse interne atrase“, a afirmat, ieri, Cinteză, în cadrul unui forum, potrivit Hotnews.ro.
El a dat şi argumente. „Mi-aduc aminte că la analiza din septembrie, aveam o scădere a surselor externe de vreo 5 miliarde şi ea erau realizate din surse interne 4 miliarde, iar un miliard provenea din trecerea de la (standardele de contabilitate -nr) RAS la IFRS. În măsura în care neperformanţa va continua să crească în ritmul de 0,1 puncte procentuale lunar, nu va fi o problemă. Va mai fi un şoc în noiembrie şi decembrie, şoc dat de verificările noastre. Vrem ca 1 ianuarie să găsească băncile într-o stare cât mai aproape de realitate.
Există temeri suficient de mari că rezultatele evaluării calităţii activelor nu vor fi îmbucuratoare. Pe acest fond nu cred că creditarea în România să pornească mai devreme de octombrie 2014“, a mai afirmat oficialul BNR.
Raportări fictive la creditele neperformante
În luna octombrie, rata creditelor neperformante a ajuns la 21,7% din valoarea împrumuturilor acordate, băncile provizionând 64% din sumă. Restul de 36% au colateral „care va aduce ceva recuperare din nenorocire, dar nu integral“, a mai spus ieri Cinteză. Ace