Societatea l-ar fi condamnat să fie masor, fabricant de perii sau profesor într-o şcoală specială, pentru că s-a născut nevăzător. Dar Ştefan nu a fost de acord şi s-a apucat de informatică. În prezent, lucrează la o firmă de programare din Târgu Mureş, cu oameni obişnuiţi.
Ştefan Moisei, în vârstă de 22 de ani, este un tânăr ambiţios. Bursier Google, el a creat numeroase scripturi pentru Yahoo Messenger şi dicţionare online, care le permit şi oamenilor nevăzători să folosească un calculator.
Despre programare, cu pasiune
Născut în Brăila, Ştefan Moisei s-a mutat la Buzău când avea şase ani, pentru a urma cursurile unei şcoli pentru nevăzători. A descoperit calculatoarele în timpul claselor primare şi nu l-au impresionat de la început. Abia când a început să lucreze cu modele mai noi, a început să fie fascinat de aceste maşinării şi şi-a dorit să înveţe programare.
“Pentru un nevăzător, calculatorul reprezintă mult mai mult decât pentru un om obişnuit: este o poartă spre informare, spre comunicare şi independenţă”, îmi scrie tânărul, tocmai din Târgu Mureş.
Informatica a fost pentru Ştefan alternativa ordonată la o realitate în care se lovea de ignoranţa oamenilor. “Spre deosebire de lumea reală, în informatică, toate lucrurile sunt bine definite. Dacă ceva nu merge, poţi afla motivul exact şi instrucţiunile se execută fix cum le scrii, fără deviaţii”, explică el.
Când s-a hotărât pentru prima dată să devină programator, nu s-a gândit nici o clipă că se va confrunta cu reticenţa profesorilor şi a oamenilor din jurul lui, care nu puteau concepe că un nevăzător poate să înveţe informatică.
Citeşte şi: Romanian dream în SUA: Cum să fondezi o afacere de succes cu 175 de dolari
“Pentru că puteam face tot ceea ce făcea şi un om obişnuit în domeniu - cu excepţia elementelor grafice – am fost sigur că pot profesa cu succes în dome