La 8 decembrie 1920 , un grup de terorişti comunişti a detonat o bombă artizanală în Senatul României. Ministrul justiţiei şi doi senatori au decedat în urma acestui atac coordonat de la Odessa. Bomba artizanală confecţionată de aceştia a fost declanşată de un ceas deşteptător - practic, a fost primul atentat cu bombă cu ceas din lume.
Evenimentul s-a petrecut în condiţiile în care, după Primul Război Mondial, comuniştii preluaseră puterea în Rusia, iar Basarabia, Bucovina şi Transilvania deveniseră părţi ale României Mari. Membrii grupului de terorişti, Saul Osiasis, Leon Lichtblau şi Max Goldstein, ultimul fiind şeful, erau, de fapt, comisari bolşevici.
Regimul sovietic dorea să creeze un partid comunist în Regatul României şi să instaureze apoi o stare de revoltă şi de anarhie, prin mai multe atentate. După producerea acestora, comuniştii urmau să acapareze puterea, ţara noastră devenind astfel statsatelit al Uniunii Sovietice.
Max Goldstein era bârlădean şi a lucrat o perioadă ca funcţionar comercial, apoi s-a mutat la Bucureşti şi a devenit apropiat al cercurilor comuniste. A evadat din închisoarea în care ispăşea o condamnare de 10 ani şi a ajuns la Odessa, unde exista un centru al serviciilor secrete bolşevice şi de unde s-a întors la Bucureşti cu bani şi instrucţiuni primite de la celula teroristă sovietică în cadrul căreia se pregătise.
Ministrul de interne a scăpat
În noiembrie 1920, Max Goldstein a pus în aplicare prima instrucţiune: a atentat la viaţa ministrului de interne Constantin Argetoianu, un duşman neîmpăcat al ideii de comunism.
O bombă plasată pe linia ferată, între staţiile Chitila şi Ciocăneşti a distrus jumătate din vagonul cu care călătorea Argetoianu. Numai viteza scăzută a garniturii care părăsea gara Chitila i-a salvat viaţa ministrului.
Max Goldstein s-a apucat imediat să lucreze la “maşina infernală“,