Specialiştii precizează că în vremurile pe care le trăim este din ce în ce mai greu să avem un somn uşor.
Şi tot ei subliniază că primul lucru pe care îl sacrificăm când avem foarte multe de facut este somnul. Iar făcând acest lucru ne sabotăm performanţele din ziua următoare şi pe termen lung ne distrugem sănătatea.
Alungă gândurile
În plus, cercetătorii subliniază că dacă ne gândim prea mult la anumite lucruri nu o să mai putem avea un somn uşor. “Educă-ţi mintea să se comporte diferit atunci când încerci să adormi. Ai mai puţin control asupra gândurilor tale deoarece eşti într-o stare de adormire, deşi crezi că eşti treaz. Alungă gândurile şi linişteşte-te. Nu e bine să începi să asociezi patul cu momentele de anxietate”, mai spun specialiştii, după cum notează şi sfatulpărinţilor.ro.
De asemenea, nopţile nedormite urmate de somn până la amiază îţi dau peste cap ceasul biologic. Chiar dacă stai mult treaz şi te culci târziu, încearcă să păstrezi aceeaşi oră de trezire. În cazul femeilor, nivelurile fluctuante de estrogen şi progesteron de dinainte de menstruaţie sau menopauza pot să îţi modifice somnul. Pentru a calma efectele menopauzei sau a nu le înrăutăţi, renunţă la cafea şi alcool cu 3 ore înainte de culcare şi fă mişcare cel puţin 20-30 de minute pe zi.
Prea luminos
Un mediu de odihnă dezordonat arată că aceeaşi dezordine e şi în mintea ta. Când vei elimina tot ce nu e legat de somn din dormitorul tău, vei asocia dormitorul cu somnul uşor şi cu odihna, nu cu stresul. Când dormitorul e prea luminos sau prea zgomotos, somnul are de suferit. Creierul interpretează semnalele luminoase ca pe un motiv de a fi treaz. În cazul zgomotelor, dacă izolarea fonică nu rezolvă situaţia, încearcă dopurile de urechi. Dacă împarţi patul cu mii de acarieni şi alergeni, somnul tau va avea de suferit. Pentru a fi cât mai puţin în