Curtea Constituţională a depăşit termenul pentru redactarea deciziei în cazul contestaţiei preşedintelui Traian Băsescu asupra Legii privind afacerile europene, în condiţiile în care soluţia de respingere a sesizării a fost dată în 6 noiembrie, iar termenul pentru redactarea hotărârii e de 30 zile, scrie Mediafax.
Curtea Constituţională a respins sesizarea de neconstituţionalitate a şefului statului asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene printr-o soluţie dată pe 6 noiembrie.
Băsescu reclama faptul că preşedintele României este cel care stabileşte mandatul reprezentantului României în cazul reuniunilor Consiliului European, iar atributul Parlamentului de a se pronunţa asupra acestui mandat ar fi unul neconstituţional.
Decizia CC în acest caz a fost luată cu o săptămână înaintea celei asupra contestaţiei preşedintelui în cazul Legii referendumului, unde judecătorii constituţionali au emis aceeaşi soluţie de respingere a sesizării.
Cu toate acestea, Curtea Constituţională nu a redactat decizia asupra Legii afacerilor europene, chiar dacă termenul impus de legea de funcţionare a CC este de maximum 30 de zile.
Acest lucru reiese din situaţia prezentată pe pagina de internet a Curţii Constituţionale, dar şi din evidenţa Monitorului Oficial, unde această decizie nu a fost publicată până în acest moment.
Pe 6 noiembrie, Curtea Constituţională a anunţat printr-un comunicat de presă că, în urma deliberărilor, judecătorii CC au respins cu majoritate de voturi, "ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că dispoziţiile art.2, 3 şi 18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene sunt constituţionale".
Legea privind afacerile europene, iniţiată de Guvern, stabileşte că Executivul "tra