Trei cazuri de boală Lyme transmisă de căpuşe au fost înregistrate în judeţ de la debutul sezonului rece, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava apreciind situaţia drept una atipică, în condiţiile în care boala apare cu preponderenţă în lunile de vară. Ultimele cazuri din acest an au fost confirmate la o femeie de 36 ani, din Putna, Laura C., internată în spital pe data de 4 noiembrie, care a declarat că a fost muşcată de o căpuşă în data de 15 octombrie. O a doua pacientă, Gina A., în vârstă de 41 ani, din Siret, a fost spitalizată în data de 5 noiembrie, după ce în data de 26 septembrie au apărut primele semne de boală. A treia pacientă, Victoria C., din Brodina, de 54 ani, a fost internată pe data de 31 octombrie, ea declarând că a fost muşcată de o căpuşă în data de 1 august. Toate cele trei femei au urmat un tratament cu antibiotice cu spectru larg şi vor fi monitorizate de medici o perioadă mai îndelungată de timp.
Dr. Cătălina Zorescu: „De obicei, boala Lyme are o frecvenţă crescută în lunile iunie şi iulie”
„Am avut surpriza ca în extrasezon să se confirme aceste trei cazuri. Este un fenomen atipic, în condiţiile în care, de obicei, boala Lyme are o frecvenţă crescută în lunile iunie şi iulie”, a spus directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.
Boala Lyme este o afecţiune infecţioasă gravă, greu de diagnosticat şi al cărei tratament poate dura ani de zile dacă nu este depistată la timp. În 2013, boala a fost confirmată la 26 persoane din judeţ, arată datele centralizate de DSP Suceava. Aceleaşi statistici precizează că, în 2012, cu boala Lyme au fost diagnosticate 17 persoane, iar în 2011 – 16. Anul acesta, medicii nu s-au confruntat în lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie cu nici un caz de boală. Primii pacienţi cu boală Lyme, în număr de patru, au fost înregistraţi în luna mai. În iu